+359 89 33 77 410

office@leron.bg

 Днес ще ви споделя как купих последните си обувки, спестявайки 25% (около 50лв), без да рискувам да объркам размера или да купя модел, който не пасва на формата на крака ми. Това, последното, в моя случай е доста важно, защото ходилото ми е тясно и често стандартните модели обувки са ми широки.


Както, може би, се досещате, покупката я направих онлайн, но преди това...

 

Честно казано, цялата история не беше предварително замислена като такава. Първоначално имах за цел просто да си харесам нови зимни обувки и използвах, че сме на разходка със семейството ми, за да вляза в няколко магазина и да разгледам. В един от тези магазини ми допадна чифт черни обувки Geox. Премерих ги и, знаете как е, като ти паснат на крака, си казваш „Мои са!". Цената им беше 199.90лв, като имаше етикет, показващ, че това е с включено намаление от 40%. Помислих си: „Сделката е добра. Малко са скъпи, но пък явно си струват. От 338лв са ги свалили на 200лв. Намалението си го бива. Едва ли ще намеря по-добра цена от това." И, аха да извадя парите да платя, съпругата ми обърна екрана на телефона и ми ги показа на цена 75 € (147лв). Докато аз съм мерил обувките, тя беше погледнала името на модела от етикета и ги беше „чукнала" в Google. Обикновено аз го правя същото, но като видях 40% намаление си помислих, че по-ниска цена едва ли ще се намери и, дори и да има, разликата няма да е осезаема. Да, ама не. Още 50лв надолу. Това са си допълнителни 25% отстъпка.


Разбира се, благодарих на момичето в магазина и излязох, а като се прибрах в къщи ги поръчах онлайн.
Нека сега ви покажа, стъпка по стъпка, как да търсите като съпругата ми, която между другото е „професионалист" в това. 

 

Стъпка ❶: Намиране на алтернативна цена в Google

 

След като вече сте намерили подходящия артикул (в нашия случай обувки), вижте етикета! На него има марка и модел, в повечето случаи и баркод с номер под него. Разгледайте и за нещо друго отличително. Колкото по-специфични неща откриете, токова по-точни ще са резултатите, които google ще открие. В нашия случай търсенето беше такова - Geox Amphibiox u64t1b.

 

Geox Outlet46 googleS

 

Резултатите, които дава google, са показани на screenshot-а. Обикновено пропускам първите (спонсорираните) предложения и гледам надолу. Преди да започна да отварям линк след линк, обръщам внимание от кои сайтове са предложенията. Въпреки че Geox е италианска марка, прескочих италианските сайтове, защото доставката ще е трудна. Leron.bg за сега не доставя малки пратки от Италия, а директна доставка би била доста скъпа. Затова се спирам на първия небългарски и неиталиански сайт – www.outlet46.de. Доставката от Германия не е проблем – курсове всяка седмица при цена за доставка до София от 3лв/кг. От сайта не виждам колко е теглото на харесаните от мен обувки, но обикновено един чифт обувки тежи 1-2кг, което означава 3лв или максимум 6лв допълнителен разход по доставката. Цена от 147лв + 6лв за доставка = 153лв. Сравнено с 200лв в магазина си е сериозна разлика.

 

google results

 

 Стъпка ❷: Проверка на сайта

 

В моя случай, сайтът ми е познат. Но ако на вас ви е първо посещение, ето какво да гледате:

 

Geox Outlet46

 

Знакът в долния десен ъгъл е логото на Trusted Shops. Това е немска сертифицираща организация за надеждност на онлайн магазини в Европа. Кликвайки на знака, ще видите рейтинг (оценка), от колко на брой ревюта е тази оценка, както и как безплатно да застраховате покупката си. Outlet46.de има оценка 4,85 от максимално 5,00, като броя на ревютата е 8963, което показва, че не са писани само от приятели и служители.
Освен това, ако слезете най-долу на страницата, ще забележите, че сайтът е сертифициран от още една организация - Shopauskunft.de, и отново има висока оценка - 4,85 от максимално 5,00 от 36332 ревюта.
За немски сайт това ми е напълно достатъчно, за да премина към покупка.

 

Стъпка ❸: Покупка

 

Вероятно обръщате внимание, че правя screenshot на немски сайт, а всичко ми е на английски. Това става автоматично с Chrome (браузъра на google) - той превежда всичко автоматично и не ми се налага да търся има ли и къде е бутона ENG.
И как става покупката? Ами като всяка стандартна покупка от онлайн магазин. Ако нямам регистрация, си правя. Получавам мейл за потвърждение. Мейлът е на немски, но с Google Translate нямам проблем да разбера какво пише. Потвърждавам и съм готов. След това си избирам опциите като номер, цвят и каквито други предлагат, и преминавам към приключване на покупката. На адрес за доставка слагам адреса на Leron.bg по начина, описан в профила ми -> раздел Адреси и стигам до начин на плащане. Тук аз винаги избирам PayPal, ако има такава опция. По-сигурно е от гледна точка на лични данни, а и има допълнителна възможност за претенция за връщане на платените пари, ако по някаква причина не си получа покупката.

 

Стъпка ❹: Доставка на пратката с Leron.bg

 

Въпреки, че съм един от създателите и собствениците на тази компания, когато ползвам услугите ѝ, ме третират като стандартен клиент. Това означава, че си имам профил с ID и чрез него колегите ми ме идентифицират и ме държат в течение относно статуса на пратката ми. Ето какво всъщност очаквам от тук нататък:

  • Поръчаните от мен обувки ще пристигнат до 1-2 работни дни в склада на Лерон в Германия;
  • Колегите от там ще подадат информация към офис София и ще получа мейл Получена пратка в склад Германия;
  • В края на седмицата пратката ми ще бъде качена на камион за България и в началото на следващата седмица ще е в офиса на Лерон в София;
  • Когато пратката ми е претеглена, ще получа мейл със статус Обработена, в който е посочено теглото и цената ѝ. Последното означава "Нещата ти са готови за взимане" :) . Мога да ги взема на място от офиса или да поискам доставка до адрес. 

 

Готово. 3-4мин в магазина + 15мин вкъщи. Общо 20 минути, за които спечелих или спестих около 50лв. Не е зле. Вече съм намислил за какво друго да ги похарча 

Надявам се, че описаният пример ви е бил полезен и ще ви помогне да получите повече за парите си.
Ако се интересувате от подобна информация, последвайте ни във Facebook и следете новините на сайта ни.